Agenda

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.

 

Dag van de Handel - Frídagur verslunarmanna
Eerste maandag in augustus

Het lange weekend is meestal het grootste binnenlandse reisweekend, met veel festiviteiten.

 


Lees verder...

De statistieken

Vandaag 45
Deze week 1377
Deze maand 2113
Sinds 11-2008 809820

Opleidingen
 

 

IJslands studeren op een universiteit of hogeschool

 

Wij streven er naar dit overzicht van universiteiten en hogescholen compleet te hebben. Weet u een universiteit of hogeschool waar IJslands gestudeerd kan worden die hier nog niet bijstaat? Neem dan contact met ons op.

 

 

IJslands of Oudnoords als hoofdvak bestuderen op een HBO of universiteit is in het Nederlands taalgebied helaas niet mogelijk. Wil je IJslands op het hoogste niveau bestuderen, dan ben je aangewezen op een bijvak in Gent of vakken historische taalkunde als onderdeel van een andere opleiding.

 

 


 

België

 

Universiteit Gent
De Universiteit Gent heeft een faculteit Scandinavistiek, waarbij de nadruk ligt op het Zweeds. Er kan ook een bijvak Oudnoords en historische Scandinavische taalkunde gevolgd worden.De inhoud is als volgt: Introductie tot de geschiedenis van de Scandinavische talen, inclusief runologie en Oudnoords. Teksten uit verschillende Oudscandinavische talen zullen worden gelezen, geanalyseerd en vertaald. Daarnaast wordt de Oudnoordse grammatica bestudeerd. Het merendeel van het tekstmateriaal dat tijdens de cursus wordt gelezen, is afkomstig uit het Oudijslands, zoals de sagen, maar ook teksten in andere Oudscandinavische talen, zoals het Oudnoors, Oudzweeds en Ouddeens, zullen aan bod komen.
Meer informatie...

 


 

 

Nederland

 

RijksUniversiteit Groningen
In Groningen kun je Zweeds studeren als onderdeel van de studie Europese Talen en Culturen. Bij de opleiding wordt ook aandacht besteed aan de geschiedenis van de Scandinavische talen, waarbij ook het Oudnoords en het IJslands behandeld worden. Een echt onafhankelijk vak IJslands bestaat helaas niet meer.
Meer informatie...

 

 

Universiteit van Amsterdam
In Amsterdam bestaat er binnen de letterenfaculteit een vakgroep Scandinavistiek. Hierbinnen worden de hoofdrichtingen Deens, Noors en Zweeds gegeven. Bij de opleiding wordt ook aandacht besteed aan historische taalkunde, waarbij ook het Oudnoords en het IJslands behandeld worden. Een serieuze minor IJslands bestaat helaas niet meer.
Meer informatie...

 

 

Universiteit Leiden
Bij de Universiteit Leiden kun je Taalwetenschap studeren. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan historische taalkunde en de ontwikkeling van de Indo-Europese talen en andere taalfamilies. Ook het IJslands en het Oudnoords worden aangestipt. Helaas bestaat er geen echt los vak IJslands of Oudnoords meer.
Meer informatie...

 


 
2024 Harmen Schoonekamp | contact | Talennet | Pagina-overzicht.

Citaat van de dag

"Að gera úlfalda úr mýflugu.
Van een mug een kameel maken. "
- IJslands spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.