Agenda

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.

 

Dag van de Handel - Frídagur verslunarmanna
Eerste maandag in augustus

Het lange weekend is meestal het grootste binnenlandse reisweekend, met veel festiviteiten.

 


Lees verder...

De statistieken

Vandaag 36
Deze week 1368
Deze maand 2104
Sinds 11-2008 809811

Over IJsland 

 

 

 

De vlag van IJsland Het wapen van IJsland

 

Þetta reddast.
Het komt wel goed.
- Officieus nationaal motto -Snelle feiten

 

Korte naam IJsland
Ísland
Volledige naam Lýðveldið Ísland
Republiek IJsland
Ligging Noord-Atlantische Oceaan, ten noordwesten van het Europese vasteland.
Buurlanden IJsland is een eilandnatie en heeft geen landsgrenzen met andere landen.
Oppervlakte 103.000 km²
(Ongeveer 2,5 x Nederland of ruim 3 x België)
Inwoneraantal Ongeveer 377.000 inwoners
Bevolkingsdichtheid Ongeveer 3,66 mensen per km²
Hoofdstad: Reykjavik
Regeringsvorm Parlementaire republiek
Valuta IJslandse Kroon (ISK)
1000 kroon is ongeveer €6,80
Voor 1000 euro krijg je ongeveer 147.000 kroon.
Belangrijkste taal IJslands
Minderheidstalen Er is weinig taaldiversiteit in IJsland, vrijwel iedereen spreekt IJslands, er zijn ook weinig regionale dialectverschillen.
Religie Christendom (vooral lutheranisme) 73%
Atheïsme en humanisme 25%
Neopaganisme 1%
Overig 1%
Afstand Amsterdam - Reykjavik Ongeveer 2017 kilometer (hemelsbreed)
Vliegduur vanaf Amsterdam Schiphol naar luchthaven Keflavik Ongeveer 3 uur en 20 minuten (rechtstreeks).
Afstand Brussel - Reykjavik Ongeveer 2130 kilometer (hemelsbreed)
Vliegduur vanaf Brussel Zaventem naar luchthaven Keflavik Ongeveer 3 uur en 30 minuten (rechtstreeks)
Rijzijde In IJsland wordt rechts gereden.
Tijdzone GMT ± 0, IJsland volgt geen zomertijd.
Klimaat IJsland heeft een subarctisch klimaat met milde zomers en koude winters en staat bekend om zijn wisselvallige weersomstandigheden.

 

 

Over IJsland

 

Introductie
IJsland (In het IJslands: Ísland) is een eilandstaat in Noord-Europa (Scandinavië). De hoofdstad is Reykjavik. Als eilandstaat deelt IJsland geen directe landsgrenzen mer andere landen, maar over water zijn de dichtstbij gelegen landen en gebieden Groenland, Noorwegen de Faeröer-, Ierland en Schotland.

 

Denkend aan IJsland zie ik....
IJsland wordt wel het land van ijs en vuur genoemd. IJsland staat bekend als het land van ongerepte en zeer ruige natuur, van ijsvlakten, lavavelden, geisers en vulkanen. Het land van gletsjers en fjorden en van geothermische bronnen. Het is een eiland waar je kunt genieten van imposante watervallen zoals Gullfoss en Skógafoss, en de unieke ervaring van het baden in de Blauwe Lagune, een kunstmatig meer. Als het land van zeer lichte zomers en zeer donkere winters. Als het land van de vikings, die het eiland rond het jaar 870 koloniseerden. Hun nalatenschap is nog steeds aanwezig, met historische plaatsen zoals Thingvellir, waar het oudste parlement ter wereld werd opgericht. Als het land van trollen en van de Edda's (Noordse sagenverhalen). IJsland staat bekend om zijn levendige cultuur en sterke literatuurtraditie. Het land heeft een rijke folklore met verhalen over elfen en trollen, en een sterke muziekcultuur die internationale artiesten zoals Björk en Sigur Rós heeft voortgebracht.Het is ook het land van de walvisvaart, van financiële fiasco's en Icesave.

 

 

StedenGrote steden in IJsland
Reykjavik is de grootste stad en de hoofdstad van IJsland.
De grote steden zijn:

 

Reykjavik Reykjavík 131.136 inwoners
Kopavogur Kópavogur 39.469 inwoners
Hafnarfjordur Hafnarfjörður 29.971 inwoners
Akureyri Akureyri 19.485 inwoners
Reykjanesbaer Reykjanesbær 18.920 inwoners
Garðabær Garðabær 16.299 inwoners
Mosfellsbaer Mosfellsbær 12.696 inwoners
Akranes Akranes 7.411 inwoners
Selfoss Selfoss 7.104 inwoners
Saudarkrokur Sauðárkrókur 2.599 inwoners

Het aantal inwoners is gemeten in 2021.

 

Wetenswaardigheden over de grote steden

 

Reykjavik - De hoofdstad en met rond de 131.000 inwoners de grootste stad van IJsland. Reykjavik is een moderne stad met een rijke geschiedenis, bekend om zijn levendige cultuur, musea en de iconische Hallgrímskirkja kerk.

Kopavogur - De tweede grootste stad van IJsland, gelegen net ten zuiden van Reykjavik. Kópavogur is een snelgroeiende stad met moderne voorzieningen en een prachtig uitzicht over de Faxaflói baai.

Hafnarfjordur - Bekend om zijn unieke lavaformaties en oude stadskern, Hafnarfjörður is een charmante stad met een rijke Vikinggeschiedenis en een populaire plek voor festivals en culturele evenementen.

Akureyri - De grootste stad in het noorden van IJsland, vaak de "Hoofdstad van het Noorden" genoemd. Akureyri staat bekend om zijn mooie botanische tuin, levendige kunstscene en nabijheid van natuurwonderen zoals de Mývatn-regio.

Reykjanesbaer - Een stad op het schiereiland Reykjanes, dicht bij de internationale luchthaven Keflavik. Reykjanesbær is een belangrijk centrum voor visserij en toerisme, met attracties zoals de Blauwe Lagune in de buurt.

Garðabær - Een groeiende voorstad ten zuiden van Reykjavik, bekend om zijn hoge levenskwaliteit en moderne architectuur. Garðabær biedt prachtige natuurgebieden en recreatiemogelijkheden.

Mosfellsbaer - Gelegen ten noorden van Reykjavik, bekend om zijn natuurlijke schoonheid en de nabijheid van wandelroutes en recreatiegebieden zoals Esjan.

Akranes - Een stad aan de westkust, bekend om zijn vuurtoren en visserij-industrie. Akranes biedt een rustige omgeving met toegang tot zowel kust- als berglandschappen.

Selfoss - Gelegen in het zuiden van IJsland, is Selfoss een belangrijk regionaal centrum voor handel en diensten, bekend om zijn brug over de rivier de Ölfusá en de nabijgelegen Gullfoss waterval.

Saudarkrokur - Een kleine maar levendige stad in het noordwesten van IJsland, bekend om zijn landbouw en visserij, evenals het Skagafjörður fjord en het rijke culturele erfgoed van de regio.

 

 

ReligieReligie
Het grootste geloof in IJsland is de Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland, die officieel werd in 1540 (in die tijd behoorde IJsland tot Denemarken), zo'n 70% van de bevolking is lid van deze kerk. Ongeveer 4% van de bevolking is katholiek, en 10% behoort tot andere christelijke geloofsrichtingen. Zo'n 7% identificeert zichzelf als niet-religieus. Zo'n 9% van de mensen gaf geen antwoord in het onderzoek. Religie wordt meer prominent beleden door ouderen dan door jongeren en meer in rurale dan in urbane gebieden

 

 

Eten en drinken
De IJslandse keuken biedt unieke gerechten zoals hákarl (gegiste haai) en skyr (een soort vetarme en eiwitrijke yoghurt), en is beroemd om zijn zeevruchten en lamsvlees. IJsland heeft ook een bloeiende biercultuur, ondanks het feit dat bier pas sinds 1989 legaal is. Bekende IJslandse biermerken zijn Ulfur, Lava, Einstök, Gædingur

 

 

TelefoonMedia en communicatie

Telefoon en internet
De landcode van IJsland is 00354 (+354).
De domeinuitgang van IJsland is .is

 

 

 

 
2024 Harmen Schoonekamp | contact | Talennet | Pagina-overzicht.

Citaat van de dag

"Að gera úlfalda úr mýflugu.
Van een mug een kameel maken. "
- IJslands spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.